Ruokaohjeita

Joo eli tänne olen koonnut erilaisia ruokaohjeita joita itse olen yleensä kokeillut. Ruuanlaittoon liittyvät tärkeimmät ohjeet on tässä sivulla ja itse ruokaohjeet olen kirjoitellut ajan saatossa txt-tiedostoihin josta ne saa tulostaa tai ladata itselleen vapaaseen käyttöön ja linkitys omille sivuille on ihan jees, ei siinä mitään. Ruokaa tehdessä on syytä varata kalalle, lihalle ja salaatille oma puukko jolla leikata ja pilkkoa ainekset. Nykysuositusten mukaan kasviksia ja hedelmiä on suotavaa syödä ainakin 500 grammaa päivässä. Tuo on totta kyllä, määrä voi vaikuttaa isolta, mutta sen saa jo syömälle siivun vesimelonia tai rasiallisen viinirypäleitä.

Viimeksi kun hain tietoa kananmunasta, niin suositukset olivat aika lailla ristiriitaisia. Luotettavimman tiedon mukaan viikossa voi terve ihminen syödä 4 kananmunaa, kun pitkään oli se maaginen 2 per viikko. Lähinnä rajoitus on kohdallaan, jos on allergia, tai kuuluu sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään. Lisään vielä tuonne toiselle sivulle joitain tietoja, sillä Magneettimediaa en voi enää pitää täysin puolueettomana sivustodomainina. Ensinnäkin se yrttikielto, siitä puhuttiin jo niinkin varhain, kuin että 2011 tulisi voimaan ja eipä tullutkaan. Mutta ei kannatakaan täysillä ottaa artikkelia, jossa ei ole lähdeviittauksia.

Jos aiot käyttää vihanneksia tai hedelmiä salaattiin, ne on syytä usein huuhtaista vedellä jotta torjunta-aineiden jämät saadaan poistettua. Ota myös selkoa, onko joku maitoallergikko (laktoosi), allerginen viljalle (keliakia) tai kalalle, näin esimerkiksi.

Muista ruokaa laittaessa, että tuoreus ja hygienia ovat kaiken a ja o! Eli lihan ja kalan kylmäketju ei saa katketa, kerran pakastettua ruokaa ei saa pakastaa sulamisen jälkeen uusiksi ja vaalea leipä pilaantuu tummaa leipää (ruisleipä) nopeammin riippuen siitä, miten leipä on tehty ja säilytetty. Älä ikinä käytä mehua, hilloa, leipää tai mitään muutakaan, jossa on näkyvää hometta. Home on jo ehtinyt pilaamaan myrkyillään ruoan ja siten ruoasta ei irtoa muu kuin luultavasti pelkkä ruokamyrkytys jonka oire tulee ilmi ripulina ja huonovointisuutena. Vastoin yleistä luuloa esimerkiksi toisesta päästä homeinen porkkana tai juures ei ole kelvollinen vaikka homeisen kohdan heittää pois. Koko juures on pilalla homemyrkkyjen takia.

Älä myöskään ikinä syö pilaantuneeksi epäilemääsi ruokaa, eli jos leivän tuoksu on oudon "ummehtunut" tai jopa kuvottava, voi leivässä olla homeitiöitä muhimassa jo. Mieluiten pois pilaantuva ruoka kuin riski saada jopa ruokamyrkytys tai ripuli, pahimmillaan molemmat.

MUISTA NÄMÄ SEIKAT RUOKIIN LIITTYEN:
- Liha, kala ja salaatti, jokaiselle aina eri veitsi tai puukko ja alusta.
- Sianlihan tulee olla aina täysin kypsää, eli kypsennä sianliha aina täysin kypsäksi, suosituslämpö on vähintään +70 Celsiusta. -   - Naudanlihan ei tarvitse olla täysin kypsää, esimerkiksi paksun nautapihvin voi jättää keskeltä hieman punertavaksi.
- Kaupassa myynnissä olevissa homejuustoissa on usein jonkinlainen luonnonkuori, sen voi syödä huoletta. Kaikissa ei ole luonnonkuorta.
- Jos ostat lihaa tai kalaa kaupasta kylmäaltaasta, tai yleensäkään liha- tai kalatuotteita; niin kuumana kesäaikana jo kotimatkan aikana yleensä alkaa pilaantumisprosessi ellet käytä kylmäkonttia jossa on ainakin kaksi kylmäkallea.
- Pese aina kätesi ennen ruoanvalmistusta ja heti sen jälkeen, eli muista käsihygienia!

- Parasta ennen = on päivämäärä, jonka jälkeen ruoan laatu alkaa heiketä vähitellän. Esimerkiksi leivissä on parasta ennen-päiväykset.
- Viimeinen käyttöpäivä = on päivämäärä, jolloin tuotetta voi vielä käyttää. Tämän jälkeen ruokaa ei kannata syödä tai valmistaa, jos siinä on viimeinen käyttöpäivä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että aina edes tuotteen pakastaminenkaan ei auta. Viimeinen käyttöpäivä on aina liha- ja kalatuotteissa, esimerkiksi.

Tässä on alla aakkosjärjestyksessä erilaisia reseptejä txt-tiedostoina, joita itsekin olen vähintään kerran kokeillut:
Marmeladimakeiset (Paranneltu ohje omaan käyttöön, kokeiltu kerran ja aika pitkäveteistä oli se sekoittelu...)
Sienisalaatti (Kannattaa kerätä sienet itse, niin säästää ison summan rahaa, saat silti vaihtaa ainakin kahdesti vettä, jotta suolaisuus vähenee tarpeeksi, liika suola aiheuttaa tapauskohtaisesti vatsan kuralle menon.)
Täytetyt Uunipaprikat (Sain idean K-kaupan paprikoista joita myytiin ja tein oman variaationi sitten.)
Uunissa paistettu lohi (Voi olla filee tai kokonainen, perattu lohi)
Viilinvalmistusohje (Tämä on oikeastaan aika helppoa.)
TULOSSA: Sienikastike ilman sipulinpaloja.


Tuli huomattua, että ohjeita on katseltu ja jopa ladattukin, hyvä niin jos kiinnostaa.