Suomalaiset Markat

TÄÄLLÄ ON ESILLÄ OMIA NÄKEMYKSIÄ SETELEISTÄ, JOTKA ITSE OMISTAN. LÄHINNÄ MÄÄRÄ, JOKA SETELIÄ ON LUNASTAMATTA TAI TIEDOSSA, ON LAINATTU. TÄLLÖINKIN SANON LÄHTEEN.


1 markka, 1962 ROS1-SAC; SARJANUMERO: A 7642297, leikkausvirhe alhaalla ja oikeassa laitaa sekä sarjanumeron perusteella painettu vuonna 1961.
Kuvaajan omaa kokoelmaa. Sackén alempana allekirjoittana esiintyy vain A- ja B-sarjalaisissa, 1963 markan seteleissä.


1 markka, painettu 1963 Karjalainen-Asplund, E 7912609, kuvaajan omaa kokoelmaa, pahoittelen epäselvää kuvaa. Kamera ei tarkentanut kunnolla suojakalvon läpi. Kirjaimena E-sarjalainen markka on aika vaikea, muttei mahdoton.KUVASSA: Ensimmäisen korvaavan A-sarjan seteli painoerästä 3 (A0075001-A0150000) sarjanumerolla A0089551 (Simonen-Asplund). Kuvaa oikaistu hieman. Kuvaajan omaa kokoelmaa. Setelissä leikkausvirhe, vasen reuna oikeaa laajempi ja yläreunakin hieman "turhan" leveä. Toisen korvaavan A-tähtisarjan erät 1 ja 2 poltettiin ja vain erä 3 laskettiin kiertoon.

Lisäksi iso osa Ensimmäisen korvaavan A-sarjan painoerästä 1 (A0000001-A00500000) poltettiin juuri siksi, koska tähän erään painettiin toisena allekirjoittajana Sacklén. Siltikin noin vähän päälle 3200kpl tämmöisiä tähtikorvaavia markkoja, missä Sacklén on alempi allekirjoittaja, ehti kiertoon aikanaan maailmalle. Nykyisin tämä on yksi harvinaisimpia tähtikorvaavia (12 tunnettua?). Tätä harvinaisin on ilmeisesti vain 10 mk 1963 ei Litt. K-tähtikorvaavat. (Tieto perustuu aikaa sitten kerrottuun tietoon, jonka Juha Rintaniemi kertoi, tallensin itselleni talteen kyseisen postauksen tuolloin Facebookista ja ilman sitä tietoa en tietäisi edes koko asiaa.)

Mahdolliset oikaisut, parannukset ja virheet voi raportoida: allo (at) kapsi.fi, saamani tiedon mukaan vaikeita ja keskivaikeita (vaikeat: A-K, keskivaikeat: L-Y ja AJ-sarja, helpot: Z-Ö, AA ja AI) seteleitä löytyy aina lisää sellaisia, joita ei tunneta aiemmin nyt tunnettujen setelien joukosta. Itse olen jo yli vuoden etsinyt D ja F sarjan markkoja, mutta tuloksetta.

Kannattaa muistaa, että markkamääräisten setelien hintaan vaikuttaa sekä sen kunto, sarjanumero, onko tähtikorvaava vai ei... Mutta sen sijaan harvinaisemmat setelit ovat huonokuntoisinakin hintavia kysynnän ja tarjonnan mukaan.